Όραμα του Γερ. Βασιλόπουλου, η Τράπεζα Τροφίμων ιδρύεται το 1995 ως ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο κοινωφελές ίδρυμα (Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 540/21.6.95). Είναι ο 1ος φορέας στην Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης. Από την ίδρυσή της εντάσσεται ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων (FEBA), φέρνοντας στην Ελλάδα το πρότυπο και την δομή των υπολοίπων Τραπεζών Τροφίμων της Ευρώπης.

1o ktirio melissia

Το πρώτο κτήριο της Τράπεζας Τροφίμων στα Μελίσσια.

Σε μια πολύ διαφορετική εποχή, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει αντιμετωπίζοντας προβλήματα επισιτιστικής ανασφάλειας, ενώ παράλληλα εκατοντάδες τόνοι τροφίμων που θα κατέληγαν στις χωματερές, στηρίζουν το έργο ιδρυμάτων και συσσιτίων όλης της Αττικής.

Από ένα μικρότερο κτήριο στα Μελίσσια, το 2001 μεταφέρεται στις σημερινές της εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής. Μία ακόμα προσφορά του Γερ. Βασιλόπουλου προς την Τράπεζα Τροφίμων!

Σε ένα χώρο 1.500τ.μ., με αποθήκη δύο ορόφων, θαλάμους ψύξης – κατάψυξης και όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, συγκεντρώνει τρόφιμα, αναψυκτικά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία προσφέρει δωρεάν, με μόνο όφελος την χαρά της προσφοράς!

Σε όλη την πολυετή λειτουργία της, δεν έχει πάρει ούτε 1€ από το κράτος! Βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προάγοντας τον εθελοντισμό, ενώ παράλληλα αναπτύσσει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Τράπεζας Τροφίμων, 31 Μαΐου 2001.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Τράπεζας Τροφίμων, 31 Μαΐου 2001.

Είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα για υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (09211ΙΔΕ16006Ο14Ν/0505) και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (09211ΙΔΕ16006Ο14Ν/0440), ενώ παράλληλα ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές.

Το 1998, ιδρύεται παράρτημα στην Θεσσαλονίκη, το οποίο από τις αρχές του 2015 λειτουργεί ανεξάρτητα ως Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης. Το 2018 ιδρύεται η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας, με έδρα την Λάρισα, ενώ το 2019 ξεκινάει την λειτουργία της η Τράπεζα Τροφίμων Δράμας από την Ένωση Κυριών Δράμας. Φιλοδοξεί να βοηθήσει στην δημιουργία Τραπεζών Τροφίμων σε όλα τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της χώρας.

 

 

Ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Τροφίμων, Γερ. Βασιλόπουλου, κατά την τελετή των εγκαινίων του νέου κτηρίου στο Κρυονέρι Αττικής, 31 Μαΐου 2001.

 

 

Το 1995, ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ύστερα από πολλά χρόνια προσπαθειών, ξεπερνά τα γραφειοκρατικά προβλήματα και ιδρύει το κοινωφελές ίδρυμα ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας. Με μεγάλο ενθουσιασμό, αναζητά εθελοντές και προσφορές τροφίμων, καλύπτοντας ο ίδιος τις λειτουργικές ανάγκες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. 

Ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, από τα βουνά της Ηλείας, σε ηλικία 13 χρόνων βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 στην Αθήνα, φοιτώντας σε νυχτερινό σχολείο της πόλης. Ήταν μόλις 22 χρόνων όταν μαζί με τα δύο από τα έξι αδέρφια του, αγόρασε ένα μικρό κατάστημα στον αριθμό 29 της οδού Βουλής. Ήταν το πρώτο κατάστημα με την επιγραφή «Αφοί Βασιλόπουλοι». Διακρίθηκε για την επιχειρηματική του δεινότητα. Καταφέρνοντας συνεχώς να εξελίσσεται επιχειρηματικά, συνδύαζε την ανάπτυξη με την καινοτομία, φέρνοντας στην Ελλάδα πρωτοπόρες πρακτικές και μοντέλα.

Έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια, αφήνοντας ένα τεράστιο και αξιοθαύμαστο έργο.

Άννα Παναγιωταρέα, Γερ. Βασιλόπουλος - Εφημερίδα Καθημερινή, 17/7/1994

 Τιμητική Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο

——– ——– ——–

Απόσπασμα, Άννα Παναγιωταρέα, Γερ. Βασιλόπουλος – Εφημερίδα Καθημερινή, 17/7/1994: 

 • Θα νοικιάσετε αποθήκη;
 • Όχι, θα αγοράσω. Δεν έχει καμία σχέση με τον Βασιλόπουλο. Αυτό είναι ένα Ίδρυμα ξεχωριστό. Θα αγοράσω κατάλληλη αποθήκη, κατάλληλα γραφεία για να συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο, για να δουλεύουν οι εθελοντές, να έχουμε μια πολύ ευπρεπή κατάσταση.
 • Έχετε πεινάσει ποτέ κ.Βασιλόπουλε;
 • Βεβαίως. Και πείνα και φτώχεια και ξυπολυσιά. Ήμασταν επτά παιδιά, παππούς, γιαγιά, πατέρας και μάνα κοιμόμασταν σε ένα σπίτι 50-60 τετραγωνικά. Όλη η οικογένεια. Ξεκίνησα από το χωριό μου 12 ετών. Ξυπόλητος. Από το δημοτικό σχολείο πήγα δύο χρόνια μόνος μου στη νυχτερινή εμπορική. Αυτή είναι η μόρφωσή μου.
 • Με δέχεστε εθελόντρια;
 • Με χαρά μεγάλη!

——– ——– ——– 

 

Πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων είναι ο Παναγής Βουρλούμης.

Σπούδασε στο London School of Economics και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Διεθνούς Τραπέζης. Εργάστηκε στον Διεθνή Χρηματοδοτικό Οργανισμό (International Finance Corporation) στην Washington D.C., ενώ υπήρξε ανώτατο στέλεχος τραπεζικών και άλλων κορυφαίων επιχειρήσεων. Τον Απρίλιο του 2004 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΟΤΕ και την Προεδρία της Cosmote και Romtelecom, όπου παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2010.

Έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, του ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλων οργανισμών, καθώς και της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών και της Τράπεζας Τροφίμων.

Έχει συγγράψει τα βιβλία «Η σημασία της σωστής διακυβέρνησης» (2018), «Εμπειρίες από τον ΟΤΕ» (2017), «Το Ασφαλιστικό με Απλά Λόγια» (2002) και πολλά άρθρα σε οικονομικές κα πολιτικές εφημερίδες και περιοδικά.

Αντιπρόεδρος: Βαγγέλης Καλούσης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ

Γραμματέας: Ηλίας Μωυσής, Γενικός Διευθυντής ΠΑΝΕΛΚΟ ΑΕ

Ταμίας: Ζωή Θανοπούλου, Οικονομολόγος Γεράσιμος Βασιλόπουλος ΑΕ

Μέλη:

 • Αθηνά Βασιλοπούλου, Σύζυγος ιδρυτή Γεράσιμου Βασιλόπουλου
 • Μαρία Αναγνωστοπούλου (ισόβιο μέλος), Μέλος ΔΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΞΕΝΙΑ ΑΕ, κόρη ιδρυτή Γεράσιμου Βασιλόπουλου
 • Ξένια Παπασταύρου


Το προσωπικό του Ιδρύματος:

 • Aριστομένης Διονυσόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγός εν αποστρατεία, εθελοντής
 • Νέντας Δημήτρης, Γενική Γραμματεία
 • Πουλάκης Γιάννης, Προϊστάμενος Λογιστηρίου