Νέα Τράπεζα Τροφίμων στην Δυτική Ελλάδα

εγκαίνια στην Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας

Με την πρωτοβουλία της αμκε Co2gether και την υποστήριξή μας, ιδρύθηκε στην Πάτρα μία ακόμα Τράπεζα Τροφίμων που θα καλύπτει επισιτιστικές ανάγκες σε όλη την περιφέρεια.

Μέσω της Τράπεζας Τροφίμων θα συλλέγονται τρόφιμα μακράς διάρκειας από μεγάλες αλυσίδες supermarket, τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων αλλά και πολίτες, τα οποία στη συνέχεια θα προσφέρονται σε δομές, ιδρύματα και δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε οικονομικά ασθενείς και άπορους συμπολίτες μας που διαμένουν στην Περιφέρεια μας και έχουν αξιολογηθεί κατ’ οίκον από το εξειδικευμένο προσωπικό της Co2gether.

για προσφορά προϊόντων:

Ηρακλείου 22 και Προύσης, Πάτρα

Στόχος μας είναι η συνεργασία με οργανισμούς, δομές δήμων, συσσίτια εκκλησιών και σωματεία που δείχνουν ευαισθησία στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ενώνουμε δυνάμεις και προγράμματα για μια ολιστική προσέγγιση της λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες και οικονομικά ασθενείς συνάνθρωποί μας. Υπολογίζουμε ότι θα βοηθηθούν χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

H εθελοντική προσφορά δεν είναι τόσο συνηθισμένη στη χώρα μας, τουλάχιστον όσο είναι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο, είναι πολύτιμη για να μπορεί να συμπληρώνει τα κενά στη βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας. Ο θεσμός των Τραπεζών Τροφίμων ήρθε στην Ελλάδα πριν περίπου 30 χρόνια με την Ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων στην Αθήνα, τώρα με την Πάτρα γινόμαστε επτά και καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ειδικά η Πάτρα για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Co2gether είναι ήδη ένας οργανισμός που λειτουργεί με πείρα και συγκρότηση. Προσθέτοντας τώρα και την Τράπεζα Τροφίμων στις δραστηριότητες της αυξάνει την συλλογική μας γνώση στο αντικείμενο. Αντικείμενο που φαινομενικά είναι απλό. Συλλογή τροφίμων που είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και διάθεση τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ωστόσο προϋποθέτει γνώση και αξιόπιστες συνεργασίες.

Η ίδρυση της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας μας γεμίζει όλους μας χαρά. Πριν λίγα χρόνια ξεκίνησα στην Αγγλία μία προσπάθεια διανομής περισσευμάτων τροφίμων, διοργάνωσης γευμάτων και εκπαιδευτικών δράσεων σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Τσέλτεναμ, και τώρα με το έργο αυτό επιθυμούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής. Στην Περιφέρεια μας, 1 στους 4 πολίτες αντιμετωπίζει σοβαρή στέρηση υλικών αγαθών, την ίδια στιγμή που η σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται ότι ανέρχεται περίπου στα 100 κιλά ανά άτομο το χρόνο. Η κάθε συνεισφορά στο έργο μας, είτε από τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων και αλυσίδες είτε από πολίτες θα έχει ένα μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο.

Στην Τράπεζα Τροφίμων έχουν ήδη φτάσει με χορηγία του Ιδρύματος Ανδρέα Μετζελόπουλου τρόφιμα που καλύπτουν περίπου 400 οικογένειες, αλάτι για 200 νοικοκυριά από την εταιρεία αλάτι Χιών και 100 κιλά αλεύρι από την εταιρεία Μύλοι Κεπενού, που μεταφέρθηκαν δωρεάν από την μεταφορική εταιρεία ΚΑΙΜΑΚΑΣ, καθώς και χυμούς και νερά από την Coca Cola Τρία Έψιλον. Τα προϊόντα θα συντηρούνται σε ψυγείο και ψυγειοκαταψύκτη, που χορηγήθηκαν από τις αλυσίδες supermarket AB Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης.