Δεδομένης της διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης αλλά ουσιαστικά και των ξενοδοχείων, μεγάλες συσκευασίες αγαθών που προορίζονται για χονδρική πώληση έμειναν στα αζήτητα. Ενδεικτικά, δωρήθηκαν 145.191 κιλά γάλα, 71.824 κιλά βούτυρο, 60.695 κιλά τοματοπολτός, 59.795 κιλά τυρί κ.ο.κ. «Το 2020 είχε ξεκινήσει με περισσή αισιοδοξία, οι εταιρείες είχαν κάνει τον σχεδιασμό της παραγωγής τους βασιζόμενοι σε πολύ καλά προγνωστικά π.χ. για την τουριστική περίοδο», προσθέτει ο κ. Νέντας, που δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι εταιρείες στην Τράπεζα Τροφίμων, δίνοντάς της έτσι τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες των ωφελουμένων – οι οποίες, φευ, αυξήθηκαν στη διάρκεια του lockdown και παραμένουν έως και σήμερα σε υψηλά επίπεδα. 

«Πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν μεροκάματο – καθαρίζουν σκάλες, “κρατούν” ηλικιωμένους ή μωρά, κάνουν μερεμέτια– έχασαν εξ ολοκλήρου το εισόδημά τους, που ενδεχομένως να μην ξεπερνούσε τα 300 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο ακόμα και με τόσα κατόρθωναν να μαγειρεύουν». Η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα απευθύνθηκε στα συσσίτια και τα ιδρύματα της περιοχής τους, τα οποία με τη σειρά τους είδαν μέρος των εισοδημάτων τους να χάνεται. «Παλαιότερα, πέρα από τη δική μας συμβολή, είχαν την ευκαιρία να συγκεντρώσουν χρήματα μέσω εκδηλώσεων, bazaar και ιδιωτικών δωρεών». Οταν όλες αυτές οι δυνατότητες ακυρώθηκαν, η βοήθεια της Τράπεζας Τροφίμων ήταν μονόδρομος. 

«Ημουν ευτυχής που είχαμε πλεόνασμα για να στηρίξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους», ομολογεί ο κ. Νέντας, που προσέθεσε στη λίστα των ωφελουμένων τη δομή προσφύγων στη Ριτσώνα, τις φυλακές Κορυδαλλού και πέντε συλλόγους πολυτέκνων. «Ηταν μια σπάνια συγκυρία, κατά την οποία συνέπεσε η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης» καταλήγει ο ίδιος, «τα συγκεντρωθέντα αγαθά, μάλιστα, ήταν πολλά και συχνά κοντόληκτα, οπότε στέλναμε και στις τράπεζες τροφίμων σε Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Δράμα». 
Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα έργα και τις ημέρες της Τράπεζας Τροφίμων στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μπορούν να συμμετέχουν στην πρώτη ψηφιακή έκθεση για τις Τράπεζες Τροφίμων της Ευρώπης, κάνοντας εγγραφή στο 29september.eurofoodbank.org.