Εγκαίνια Τράπεζας Τροφίμων Ηπείρου

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Τράπεζας Τροφίμων Ηπείρου στα Ιωάννινα, από τον Πρόεδρο της Τράπεζας Τροφίμων Αθήνας κ.Παναγή Βουρλούμη. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ.Ελισάφ Μωυσής, εκπρόσωποι εταιριών τροφίμων της Ηπείρου και αλυσίδων supermarket.  

Η πρωτοβουλία για την ίδρυσή της ανήκει στον κ.Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου από την Άρτα, πρόεδρο της εταιρίας PTL και την Τράπεζα Τροφίμων Αθήνας. Ο κ.Παπαγεωργίου τόνισε ότι η νέα Τράπεζα Τροφίμων θα αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη ποσότητα τροφίμων για την υποστήριξη των πιο φτωχών συνανθρώπων μας και κάλεσε τις εταιρίες να υποστηρίξουν την προσπάθεια που ξεκινάει στην περιοχή.

Παίρνοντας το λόγο ο κ.Βουρλούμης εξήγησε ότι οι Τράπεζες Τροφίμων διαχειρίζονται δωρεές τροφίμων που ενώ είναι κατάλληλα για κατανάλωση δεν είναι εμπορεύσιμα. Τα τρόφιμα αυτά διανέμονται σε συσσίτια και ιδρύματα δωρεάν, χωρίς φυλετική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλη διάκριση, με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας αλλά και της σπατάλης.

Οργάνωση ομπρέλλα για τις ευρωπαϊκές Τράπεζες Τροφίμων είναι η FEBA – European Food Banks Federation (www.eurofoodbank.org), με περισσότερα από 400 μέλη και έδρα τις Βρυξέλλες. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Τράπεζα Τροφίμων της Αθήνας που ιδρύθηκε το 1995. Τράπεζες Τροφίμων λειτουργούν και σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Δράμα, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία περισσότερων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.