Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ακόμα μία τράπεζα τροφίμων εν μέσω κρίσης και ανάγκης»

Ξεκινάει η λειτουργία της στην περιφέρεια Ηπείρου. Μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής αγκάλιασαν εξαρχής την πρωτοβουλία.

Η νέα τράπεζα έχει δύο αποθηκευτικούς χώρους σε Αρτα και Ιωάννινα. Ηδη στις λίστες ωφελουμένων έχουν ενταχθεί περίπου 500 τρόφιμοι ιδρυμάτων, ενώ αναμένεται να προστεθούν μεμονωμένα άτομα και οικογένειες.

Στην καρδιά ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, στη διάρκεια του οποίου οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, και πρωτόγνωρη ακρίβεια ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, ξεκινάει η λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων Ηπείρου. Πρόκειται για την πέμπτη τράπεζα τροφίμων στη χώρα μας, καθώς λειτουργούν ήδη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Δράμα. Υπενθυμίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 400 τράπεζες τροφίμων. Οι εν λόγω τράπεζες έρχονται ως απάντηση στο παρακάτω παράδοξο: τη σπατάλη τροφίμων, καθώς υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 1/3 των τροφίμων που παράγονται καταστρέφεται και πετιέται, και την ταυτόχρονα αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλές πληθυσμιακές ομάδες.

 

«Οι τράπεζες τροφίμων “σώζουν” τρόφιμα που ενώ είναι απολύτως κατάλληλα να φαγωθούν, κινδυνεύουν να πάνε στη χωματερή», περιέγραψε τη διαδικασία στα εγκαίνια, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Παναγής Βουρλούμης, πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων – Ιδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας. «Τα συγκεντρώνουν και τα δίνουν εκεί που υπάρχει ανάγκη. Ετσι απλά. Και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, γιατί λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο: γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, τους παραγωγούς αλλά και τους έχοντες ανάγκη». Οπως τόνισε, «φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι, είναι ένα έργο που απαιτεί προσπάθεια και γνώση, ενώ στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό».

 

Η Ηπειρος είναι μια περιφέρεια που πλήττεται από την αστυφιλία και την ανέχεια, καθώς το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων είναι από τα πιο χαμηλά στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της χώρας, ενώ σήμερα λειτουργούν μερικές από τις πιο δυναμικές παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας. «Νιώθουμε πολύ τυχεροί, καθώς μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής –με γαλακτοκομικά, πουλερικά κ.ά.–, όπως και τα σούπερ μάρκετ, αγκάλιασαν εξαρχής την πρωτοβουλία μας», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, πρόεδρος της νεόκοπης τράπεζας. Ο ίδιος, από κοινού με άλλους πέντε εθελοντές, εργάστηκαν επί ένα χρόνο ούτως ώστε το 2022 να είναι έτοιμη η τράπεζα να εξυπηρετεί τους Ηπειρώτες. «Εχουμε δύο αποθηκευτικούς χώρους σε Αρτα και Ιωάννινα, οπότε θα καλύπτουμε τις ανάγκες σε όλη την περιφέρεια», διευκρινίζει ο ίδιος, που διαθέτει εταιρεία μεταφορών με τριάντα φορτηγά, τα οποία στο εξής θα αναλαμβάνουν και τις μεταφορές αγαθών της τράπεζας. Ηδη στις λίστες των ωφελουμένων έχουν ενταχθεί τρόφιμοι ιδρυμάτων (γηροκομεία, ορφανοτροφεία, δομές για άτομα με αναπηρία κ.ά.) που φθάνουν τους 500, ενώ αναμένεται να προστεθούν και μεμονωμένα άτομα και οικογένειες που χρειάζονται στήριξη. «Στόχος μας είναι να τους προμηθεύουμε στοχευμένα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις ποσότητες που χρειάζονται κάθε φορά», διευκρινίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ