Η δωρεά τροφίμων είναι ο καλύτερος προορισμός για τους ανθρώπους, για τον πλανήτη

Παγκοσμίως, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι καταναλώσιμων τροφίμων καταλήγουν στα απορρίμματα κάθε χρόνο.
Το 20% των συνολικών τροφίμων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτονται ή χάνονται σε κάποιο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού.
Τα απορρίμματα τροφίμων είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, με το 8% των αερίων του θερμοκηπίου να παράγονται λόγω των τροφίμων που σαπίζουν στις χωματερές.
Ταυτόχρονα, 33 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να απολαύσουν ένα ποιοτικό γεύμα μέρα παρά μέρα.
 
Η αποτροπή της σπατάλης τροφίμων βελτιώνει την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, βοηθά τον πλανήτη μας και συμβάλλει στη διατροφική ασφάλεια.
Σε αυτό το σημείο έρχονται να βοηθήσουν οι Τράπεζες Τροφίμων!
 
Η πρώτη Τράπεζα Τροφίμων στον κόσμο δημιουργήθηκε το 1967 στο Φοίνιξ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα, η πρώτη ευρωπαϊκή Τράπεζα Τροφίμων συστάθηκε το 1984 στο Παρίσι, Γαλλία, και η δεύτερη το 1986 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.
Το 1986, η Γαλλία και το Βέλγιο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν την Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (European Food Banks Federation – FEBA).
Από το 1995, μέλος της FEBA είναι και η Τράπεζα Τροφίμων Ελλάδος, με 4 Τράπεζες Τροφίμων σε κεντρικές πόλεις της χώρας!
 
Τα τελευταία 35 χρόνια, η FEBA προωθεί την ανάπτυξη και τη δημιουργία Τραπεζών Τροφίμων σε χώρες ανά την Ευρώπη. Σήμερα, το δίκτυο της FEBA αποτελείται από 430 Τράπεζες Τροφίμων και υποκαταστήματα σε 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Καθημερινά ανακτούν ασφαλή και καταναλώσιμα πλεονάζοντα τρόφιμα τα οποία αναδιανέμονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως σε κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά εστιατόρια και καταφύγια. Από εκεί, καταλήγουν στο πιάτο των ανθρώπων που τα χρειάζονται περισσότερο.
Η δωρεά τροφίμων είναι μια ευεργετική λύση για να αποτραπεί η σπατάλη τροφίμων και να μειωθεί η διατροφική ανασφάλεια: είναι μια ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις, περιβαλλοντικά ευαίσθητη και κοινωνικά υπεύθυνη εναλλακτική λύση. Η δωρεά τροφίμων είναι ο καλύτερος προορισμός για τους ανθρώπους, για τον πλανήτη.
 
Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε το eurofoodbank.org