3ο Συνέδριο Τραπεζών Τροφίμων Ελλάδας

Στις 30 και 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο των Ελληνικών Τραπεζών Τροφίμων (Δράμας, Ηπείρου, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Κρήτης Αθήνας & Πάτρας),  με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA). 

Στην έναρξη έδωσε το παρόν και απηύθυνε χαιρετισμό η κ.Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Βασικά θέματα του συνεδρίου ήταν η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Τραπεζών Τροφίμων, και η συνεργασία με τις εταιρίες τροφίμων, άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και το κράτος. Τα υψηλά επίπεδα σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, ενώ οι διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων ετών επιβαρύνουν την επισιτιστική ανασφάλεια. Η λειτουργία των Τραπεζών Τροφίμων συμβάλλει για την προστασία του περιβάλλοντος, και την κοινωνική συνοχή.

Ο Παναγής Βουρλούμης, Πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων επεσήμανε ότι “Από μια μικρή αρχή, η Τράπεζα Τροφίμων της Αθήνας, έχει τώρα μεγαλώσει και συγκρίνεται με τις μεγάλες Τράπεζες Τροφίμων σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα χρόνια που πέρασαν βοηθήσαμε να στηθούν άλλες 6 Τράπεζες Τροφίμων, στη Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ήπειρο, Θεσσαλία, Κρήτη και τώρα στη Πάτρα που θα καλύπτει τη Δυτική Ελλάδα. Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων μας βοηθά να παρακολουθούμε τις ραγδαίες εξελίξεις που επηρεάζουν το χώρο μας, με μοχλό κυρίως την κλιματική αλλαγή.  Η ανάγκη να ελεγχθεί η δημιουργία αερίων θερμοκηπίου οδηγεί ήδη πολλές κυβερνήσεις στην απόλυτη απαγόρευση καταστροφής περισσευμάτων τροφίμων.  Τέτοια μέτρα αναβαθμίζουν τον ρόλο των Τραπεζών Τροφίμων, από εκείνον του αποδέκτη φιλανθρωπίας, σ’ αυτόν του ισότιμου συνεργάτη της βιομηχανίας και του εμπορίου τροφίμων.  Τέτοια μέτρα θα έρθουν κι εδώ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε μεγαλύτερες ποσότητες και γενικά για τον διευρυμένο ρόλο που μας επιφυλάσσει το μέλλον“.

Κατά τη 2ήμερη συνάντηση, είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε επίσης στελέχη εταιρειών και επιστήμονες, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις.

Η κ. Ελένη Στεφανίδου, Media Relations Manager της Nestle, παρουσίασε τα κριτήρια ESG και τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες καλούνται να τα εντάξουν στην στρατηγική τους.

 

Ο Φάνης Ζαχαράτος, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών για την σπατάλη τροφίμων και την συμπεριφορά των καταναλωτών.

 

Η Μαρία Ζαφειροπούλου, ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Co2gether και της Τράπεζας Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας,  παρουσίασε τρόπους προσέγγισης νέων δωρητών.

 

Η Γεωργία Παντιώρα, Project Manager της οργάνωσης Higgs, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στον κοινωνικό αντίκτυπο, ως ένα εργαλείο για την βελτίωση των δράσεών μας.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίαση η Angela Frigo, Γενική Γραμματέας της FΕΒΑ, στην Ευρώπη 37 εκ πολίτες δεν μπορούν να έχουν ένα ποιοτικό γεύμα, ενώ σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Νικολοπούλου, Προϊσταμένη Διοικητικής Μονάδας για τη Σπατάλη Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην σπατάλη τροφίμων πίσω από την Δανία και την Κύπρο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η νέα -7η- Τράπεζα Τροφίμων που θα δραστηριοποιηθεί στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα της Πάτρα, και η οποία θα λειτουργεί ως μια πρωτοβουλία της Co2gether.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση, από τον Δημήτρη Νέντα, Γεν. Διευθυντή Τράπεζας Τροφίμων, της Ετήσιας Έρευνας, που πραγματοποίησε η Τράπεζα Τροφίμων, για την επισιτιστική ανασφάλεια στον γενικό πληθυσμό.

1 στους 10 ανθρώπους στην Ελλάδα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια