«Επισιτιστικές ανάγκες γενικού πληθυσμού» Έρευνα της Τρ. Τροφίμων

Επισιτιστικές ανάγκες γενικού πληθυσμού

Έρευνα για τις ανάγκες των συσσιτίων που στηρίζει η Τράπεζα Τροφίμων στην Αθήνα

                                              Βασική λειτουργία της Τράπεζας Τροφίμων είναι η αναδιανομή τροφίμων για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών, περιορίζοντας ταυτόχρονα την σπατάλη τροφίμων, η οποία στην Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα. Τρόφιμα, που ενώ είναι κατάλληλα για κατανάλωση δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά, μαζί με τρόφιμα που αγοράζονται στα πλαίσια δωρεών ειδικού σκοπού, προσφέρονται δωρεάν σε συσσίτια και ιδρύματα.

Καθημερινά, ερχόμαστε σε επαφή με τις ανάγκες των συσσιτίων, που μας μεταφέρουν τις δυσκολίες των ανθρώπων που βοηθάνε. Έτσι, προσπαθούμε να γνωρίζουμε καλύτερα τα προβλήματα που υπάρχουν, για να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην αποστολή μας. Στο παρόν τεύχος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνάς που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2023. Επιπλέον, παρατίθενται και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία όμως αφορούν την περυσινή και τις προηγούμενες χρονιές.

Αναμφισβήτητα, χιλιάδες άνθρωποι απευθύνονται σε συσσίτια και άλλες οργανώσεις, γιατί έχουν ανάγκη. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο το πλήθος των ανθρώπων αυτών, είναι ακόμα μεγάλο. Από μέρους μας, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο 7 Τραπεζών Τροφίμων σε βασικά σημεία της χώρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γνωρίζουμε και να εξυπηρετούμε καλύτερα τις τοπικές ανάγκες, διαχειριζόμενοι τις δωρεές προϊόντων που βρίσκουμε στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Ενδεικτικά, το 2022 καταφέραμε να διακινήσουμε 2.172 τόνους προϊόντων, για περισσότερους από 110.000 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, με την υποστήριξη 182 εταιριών και σε συνεργασία με 324 συσσίτια και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Σε σχέση με τα προβλήματα, οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες, αλλά τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, είναι -νομίζω- σημαντικά.

Η Τράπεζα Τροφίμων είναι ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο κοινωφελές ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 1995 και λειτουργεί χωρίς να είχε ποτέ καμία κρατική ή κοινοτική χρηματοδότηση. Συμμετέχει ως ισότιμο μέλος στην Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA), η οποία μας υποστηρίζει στην προσπάθειά μας, και την ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε θερμά, και όσα κοινωφελή ιδρύματα, εταιρίες και ιδιώτες, μας υποστηρίζουν για την λειτουργία μας, αλλά και όλες τις εταιρίες τροφίμων – παραγωγούς, αλυσίδες λιανεμπορίου και εμπόρους- που μας εμπιστεύονται τα προϊόντα τους.

Το οικοσύστημα των συσσιτίων λειτουργεί εδώ και χρόνια, σιωπηρά. Κατά καιρούς, μερικά δημοσιεύματα αναδεικνύουν την προσπάθεια που γίνεται, αλλά γενικά παραμένει αθέατο, ιδιαίτερα από το κράτος. Πολλές φορές, έχει την δυνατότητα να εντοπίζει καλύτερα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και να τους βοηθάει με μεγαλύτερη ευελιξία. Ελπίζουμε, η παρούσα εργασία να αποτελέσει χρήσιμο υλικό για περισσότερες συνέργειες, γιατί οι ανάγκες είναι, δυστυχώς, ακόμα πολλές.

Δημήτρης Νέντας

Γενικός Διευθυντής

Στοιχεία από την Eurostat

Έρευνα της Eurostat EU-SILC [ILC_MDES03]

1 στους 10 ανθρώπους στην Ελλάδα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια

1 στους 3 ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν μπορεί να τραφεί σωστά

Έρευνα της Τράπεζας Τροφίμων

Πραγματοποιήθηκε με την χρήση ερωτηματολογίου, 27.6 έως 17.7.2023

Οι άνθρωποι που απευθύνονται στα συσσίτια έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα – για διάφορους λόγους- ενώ οι δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, πιέζουν το οικογενειακό εισόδημα ακόμα περισσότερο, και τελικά οδηγούνται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας.

Η Τράπεζα Τροφίμων, δέχεται δωρεές τροφίμων από εταιρίες, των οποίων τα προϊόντα προσφέρει δωρεάν σε συσσίτια και ιδρύματα. Τα προϊόντα αυτά, ενώ είναι κατάλληλα για κατανάλωση, δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά, με πιθανότερο ενδεχόμενο την καταστροφή τους και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Τα τρόφιμα αυτά, στο παρόν τεύχος αναφέρονται ως ‘Surplus Food’.

Συνεισφορά της Τράπεζας Τροφίμων

Με τη διαχείριση Surplus Food

περιπτώσεις

Οικογενειακή συγκατοίκηση.

Είναι 65 και 62 ετών αντίστοιχα. Κατοικούν μαζί με την οικογένεια του μικρού τους γιου, τα 2 εγγόνια τους, και την γιαγιά που είναι 82 ετών. Από όλη την οικογένεια εργάζεται μόνο ο γιος και έχουν και τη σύνταξη της γιαγιάς η οποία έχει πολλά προβλήματα υγείας. Όλη η οικογένεια αντιμετωπίζει έντονο βιοποριστικό πρόβλημα.

Χαμηλόμισθη οικογένεια με 3 κορίτσια.

Οι δύο γονείς εργάζονται με μειωμένο ωράριο και πολύ χαμηλό μισθό. Μένουν στο σπίτι της γιαγιάς καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν. Κυρίως λαμβάνουν βοήθεια σε τρόφιμα, αλλά χρειάζονται επίσης σχολικά είδη και ρούχα για τα παιδιά.

Ηλικιωμένη χήρα.

Διαμένει σε κατοικία, υπό κακές συνθήκες διαβίωσης. Δεν λαμβάνει σύνταξη και προσπαθεί να ζήσει με επίδομα 200 ευρώ. Αντιμετωπίζει τα συνηθισμένα προβλήματα υγείας λόγω ηλικίας, και δεν έχει καμία βοήθεια από τα παιδιά της που διαμένουν σε μακρινές περιοχές. Τους χειμερινούς μήνες δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη για θέρμανση με οποιοδήποτε μέσο. Εξυπηρετείται καθημερινά από το συσσίτιο, με μερίδες φαγητού αλλά και τρόφιμα μακράς διαρκείας από το συσσίτιο.

Πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά.

Έγγαμο ζευγάρι που διαμένει σε σπίτι με δάνειο. Είναι χαμηλόμισθοι και οι δύο. Έχουν τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων τα δύο κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία στην επαρχία. Τα δύο κορίτσια είναι φοιτήτριες στην Αθήνα. Το τελευταίο διάστημα ένα από τα παιδιά υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση προβλήματος στην σπονδυλική στήλη. Σε μηνιαία βάση λαμβάνουν βοήθεια σε βασικά είδη διατροφής, και περιστασιακά σε είδη ένδυσης.

Παλαιότερες έρευνες για τις ανάγκες των συσσιτίων που στηρίξε η Τράπεζα Τροφίμων στην Αθήνα