Η Τράπεζα Τροφίμων στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Υπερταμείο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ στο εκθεσιακό κέντρο ΄Ιωάννης Βελλίδης΄ με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον».

 

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων, κ. Δημήτρης Νέντας, παρευρέθηκε στην ημερίδα συμμετέχοντας στην ενότητα «Food Waste: Με το βλέμμα σε μια πράσινη οικονομία». Τόνισε ιδιαίτερα ότι η σπατάλη τροφίμων έχει λάβει τόσο μεγάλη έκταση στις μέρες μας που πλέον ανάγεται σε κοινωνικό θέμα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε τις μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας που υποστηρίζουν ότι αν το food waste ήταν χώρα θα ήταν ο τρίτος εκπομπός σε αέρια του θερμοκηπίου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

 

Οι δράσεις πρόληψης, όπως χαρακτηριστικά είπε, κρίνονται πρωτίστης σημασίας από τους επαγγελματίες των τροφίμων έτσι ώστε να επωφελούνται από το πλεόνασμα διατηρώντας τα κατάλληλα για κατανάλωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, τα τρόφιμα αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα και να αποφευχθεί η σπατάλη τους.

Κλείνοντας, ο κ. Νέντας ανέφερε ότι υπάρχει πλέον το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που παρέχει φοροελαφρύνσεις στις εταιρείες που αποφασίζουν να δωρίσουν τρόφιμα και σε συνδυασμό με τις ενέργειες ευαισθητοποίησης για το food waste, δημιουργείται σιγά σιγά μια νέα πραγματικότητα στην ελληνική κουλτούρα.