Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τραπεζών Τροφίμων στην Αθήνα: 2 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων ετησίως στην Ελλάδα καταλήγουν στα σκουπίδια
- by Foodbank Support
- Δεν υπάρχουν σχόλια στο Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τραπεζών Τροφίμων στην Αθήνα: 2 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων ετησίως στην Ελλάδα καταλήγουν στα σκουπίδια
Με την συμμετοχή εκπροσώπων των επτά Τραπεζών Τροφίμων (ΤΤ) Ελλάδας, του διευθυντή της Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA) Esteban Arriaga καθώς και του Παγκόσμιου Δικτύου Τραπεζών Τροφίμων (Global FoodBanking Network) Samuel Nichols, ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το διήμερο πανελλήνιο συνέδριο.
Στόχος του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Νοεμβρίου 2024, ήταν η ανταλλαγή απόψεων, η παρουσίαση καλών πρακτικών που εφαρμόζει η κάθε τράπεζα τροφίμων στην Ελλάδα, η μελέτη και τα ευρήματα κοινωνικού αντικτύπου που έγινε για λογαριασμό της Τράπεζας Τροφίμων Αθηνών και τα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν.
Κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας ο Samuel Nichols τόνισε την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και το θετικό αποτύπωμα που πρέπει να αφήνουν οι Τράπεζες Τροφίμων, επεσήμανε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιο ψηλά από ό,τι πριν την πανδημία, ενώ ενημέρωσε πως στην Κένυα το 80% των τροφίμων οι Τράπεζες τροφίμων το συλλέγουν απευθείας από τα χωράφια.
Από την μεριά του ο Esteban Arriaga γνωστοποίησε την αναδιάρθρωση της FEBA συμφώνησε για την επισιτιστική ανασφάλεια ότι δηλαδή τα ποσοστά μετά την πανδημία ανεβαίνουν σταθερά και κατέληξε λέγοντας ότι στο επίκεντρο των τραπεζών τροφίμων πρέπει να βρίσκεται ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Βάσω Παπαδημητρίου, εκπροσωπώντας τις εταιρίες τροφίμων που, συστηματικά, παρέχουν τρόφιμα στις Τράπεζες Τροφίμων και καταδεικνύοντας την στενή συνεργασία που υπάρχει για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων έχουν ανάγκη.
Εκ μέρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), η κ. Τζωρτζίνα Σταυροπούλου σημείωσε την ανάγκη να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων, ειδικότερα σε ότι αφορά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που έχουν ιδιαίτερα σημαντική διατροφική αξία, σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων Αθηνών Παναγής Βουρλούμης κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα συνεχίζουν να καταλήγουν στα σκουπίδια 2 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων ετησίως, ότι μετά την πανδημία η επισιτιστική ανασφάλεια παρουσιάζει στη χώρα μας αυξητικές τάσεις και επανέλαβε πως το κράτος οφείλει και πρέπει να είναι κοντά στο έργο των ΤΤ.
Στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας το λόγο πήρε ο ιδρυτής του Higgs Σωτήρης Πετρόπουλος ο οποίος και παρουσίασε την μελέτη κοινωνικού αντικτύπου της Τράπεζας Τροφίμων Αθηνών στο Νομό Αττικής.
επιλέξτε τις εικόνες για να δείτε περισσότερα
Τα πιο σημαντικά στοιχεία της μελέτης ήταν ότι οι εταιρείες γενικά δίνουν μεγάλη σημασία σε δεδομένα αναλύσεις και διαφάνεια ότι εμπιστεύονται τις τράπεζες τροφίμων για την διάθεση των προϊόντων τους, ότι οι ωφελούμενοι νιώθουν οικονομική ανακούφιση μέσα από τα τρόφιμα που λαμβάνουν.
Τέλος σύμφωνα με το εργαλείο μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου για το κάθε 1 ευρώ που δωρίζει κάποιος στην Τράπεζα Τροφίμων Αθηνών επιστρέφεται στην κοινωνία 4.98€ κοινωνική αξία.
Κατά την δεύτερη ημέρα ο λόγος δόθηκε σε εκπροσώπους των Τραπεζών Τροφίμων Θεσσαλονίκης, Δράμας, Δυτικής Αττικής και Θεσσαλίας. καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες τροφίμων Ελλάδος έχουν χρέος, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, να στηρίζουν τον συνάνθρωπο και τις καθημερινές επισιτιστικές του ανάγκες με κάθε τρόπο.