Από τα βουνά της Ηλείας, σε ηλικία 13 χρόνων βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 στην Αθήνα, φοιτώντας σε νυχτερινό σχολείο της πόλης. Και ήταν μόλις 22 χρόνων όταν μαζί με τα δύο από τα έξι αδέρφια του, αγόρασε ένα μικρό κατάστημα στον αριθμό 29 της οδού Βουλής. Ήταν το πρώτο κατάστημα με την επιγραφή
«Αφοί Βασιλόπουλοι».

Βασιλόπουλος

Διακρίθηκε για την επιχειρηματική του δεινότητα. Καταφέρνοντας συνεχώς να εξελίσσεται επιχειρηματικά, συνδύαζε την ανάπτυξη με την καινοτομία, φέρνοντας στην Ελλάδα πρωτοπόρες πρακτικές και μοντέλα.

Το 1995, ύστερα από πολλά χρόνια προσπαθειών, ξεπερνά τα γραφειοκρατικά προβλήματα και ιδρύει το κοινωφελές ίδρυμα ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας. Με μεγάλο ενθουσιασμό, αναζητά εθελοντές και προσφορές τροφίμων, καλύπτοντας ο ίδιος τις λειτουργικές ανάγκες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια, αφήνοντας ένα τεράστιο και αξιοθαύμαστο έργο.

 

  • Θα νοικιάσετε αποθήκη;
  • Όχι, θα αγοράσω. Δεν έχει καμία σχέση με τον Βασιλόπουλο. Αυτό είναι ένα Ίδρυμα ξεχωριστό. Θα αγοράσω κατάλληλη αποθήκη, κατάλληλα γραφεία για να συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο, για να δουλεύουν οι εθελοντές, να έχουμε μια πολύ ευπρεπή κατάσταση.
  • Έχετε πεινάσει ποτέ κ.Βασιλόπουλε;
  • Βεβαίως. Και πείνα και φτώχεια και ξυπολυσιά. Ήμασταν επτά παιδιά, παππούς, γιαγιά, πατέρας και μάνα κοιμόμασταν σε ένα σπίτι 50-60 τετραγωνικά. Όλη η οικογένεια. Ξεκίνησα από το χωριό μου 12 ετών. Ξυπόλητος. Από το δημοτικό σχολείο πήγα δύο χρόνια μόνος μου στη νυχτερινή εμπορική. Αυτή είναι η μόρφωσή μου.
  • Με δέχεστε εθελόντρια;
  • Με χαρά μεγάλη!

Άννα Παναγιωταρέα, Γερ. Βασιλόπουλος – Εφημερίδα Καθημερινή, 17/7/1994