NEWS

Μια συζήτηση για τις Τράπεζες Τροφίμων και την σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη.

Πρόγραμμα
Παναγής Βουρλούμης, Πρόεδρος, Τράπεζα Τροφίμων – Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης
Άννα Φουλίδη, Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής και Νομοθεσίας Τροφίμων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Την εκδήλωση άνοιξε η Αντιπρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ.Λαζαρίδη, χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων κ.Βουρλούμης και εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ η κ.Φουλίδη, Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής και Νομοθεσίας Τροφίμων.

Angela Frigo, Γ. Γραμματέας, Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (FEBA)
Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης – δομή και λειτουργία. Οδηγίες της ΕΕ για δωρεές τροφίμων.
(παρουσίαση pdf)
Vincenzo Palumbo, Project Manager, Τράπεζα Τροφίμων Ιταλίας (FBAO)
Τράπεζα Τροφίμων Ιταλίας – Δομή, λειτουργία, προγράμματα.
(παρουσίαση pdf)
Δημήτρης Νέντας, Τράπεζα Τροφίμων
Στατιστική Αποτύπωση Προσφοράς 2018.
(παρουσίαση pdfπερισσότερα και εδώ)
Το Α’ μέρος της συζήτησης αφορά τις δράσεις των Τραπεζών Τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Τον ρόλο της Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης και τις συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένα από τη σπατάλη τροφίμων από τα ελληνικά νοικοκυριά
Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
(παρουσίαση pdf)

Η σπατάλη τροφίμων από τα νοικοκυριά αποτελεί ένα γεγονός, ιδιαίτερα για τις αναπτυγμένες χώρες. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος LIFE, για πρώτη φορά στη Ελλάδα ποσοτικοποιήθηκε η σπατάλη των τροφίμων από τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή τη σπατάλη θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της εσπερίδας.

Επισιτιστική ανασφάλεια σε περιόδους κρίσης. 
Επιπτώσεις στην διατροφική πρόσληψη ευαίσθητων ομάδων και δράσεις αντιμετώπισης.
Μαρία Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
(παρουσίαση pdf)

Περίπου δέκα χρόνια μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το διπλό βάρος του υποσιτισμού είναι εμφανές στους ευάλωτους πληθυσμούς.  Η ανεπαρκής κατανάλωση ενέργειας και ο υποσιτισμός των πρωτεϊνών παρατηρείται περισσότερο σε άτομα που ζουν κάτω από την επισιτιστική ανασφάλεια ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται υψηλά επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Τα προγράμματα επισιτιστικής υποστήριξης οικονομικά ευαίσθητων ομάδων, τα οποία εκπονούνται είτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής είτε στο πλαίσιο πρωτοβουλιών ΜΚΟ ή άλλων δομών, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες εξασφάλισης πρόσβασης σε προσιτές υγιεινές τροφές για όλους τους ενήλικες.

Σπατάλη τροφίμων: ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα
Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη προγραμμάτων μείωσης σπατάλης τροφίμων,WWF Ελλάς (παρουσίαση pdf)

Η σπατάλη τροφίμων εκτός από κοινωνικό πρόβλημα αποτελεί κρίσιμο επιβαρυντικό παράγοντα για το περιβάλλον. Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα θα καταλάμβανε την 3η θέση στη λίστα των κρατών με τις περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Παρά τη δυσμενή θέση στην οποία βρισκόμαστε, δεν έχει εξαντληθεί ακόμα ο χρόνος για καίριες παρεμβάσεις στο παγκόσμιο διατροφικό σύστημα προκειμένου να περιοριστούν σημαντικά οι τροφικές απώλειες.  

Αξιοποίηση πλεονάσματος τροφίμων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Η εμπειρία και οι δράσεις της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”.
Τατιάνα Μουλούλη, Υπεύθυνη Ανάπτυξης και Εθελοντισμού, Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’      (παρουσίαση pdf)

Το Μαζί για το Παιδί θα απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από φαγητό; Τι συμβαίνει σήμερα εκεί έξω; Τι έχει αλλάξει τα τελευταία 2 χρόνια; Χρειαζόμαστε παγωτό το χειμώνα; Ποιες ανάγκες εξυπηρετούμε όταν το μοιράζουμε;
Προκλήσεις, καλές πρακτικές και το όραμά μας για το πως θα θέλαμε να διαμορφωθεί το τοπίο της προσφοράς στην Ελλάδα.
Στο Β’ Μέρος, συζητάμε για την σπατάλη τροφίμων.
Η συμπεριφορά μας ως καταναλωτές, τα προγράμματα πρόνοιας και οι δομές που δραστηριοποιούνται, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και οι προκλήσεις για την διαχείριση πλεονασμάτων τροφίμων είναι κομμάτια στο ίδιο παζλ.
[metaslider id=”6071″]